Potravinářská komora České republiky


Průzkum:Čtyři procenta Čechů nejí maso, 90 procent jí bez omezení

Autor: ČTK

Datum: 10. 07. 2020

Praha 9. července (ČTK) - Čtyři procenta Čechů nejí maso a stejně velký podíl populace praktikuje takzvané flexitariánství, tedy příležitostnou konzumaci masa a ryb. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Ipsos. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje desetina lidí, zbytku je lhostejné, zda konzumuje potraviny živočišného či rostlinného původu.

Češi patří k národům, které do svého jídelníčku zahrnují maso pravidelně. Alespoň jednou týdně si ho dopřeje 82 procent mužů a 77 procent žen.

"Úplně bez masa se stravují čtyři procenta Čechů, mezi nimiž převládají lidé do 44 let. Veganskou stravu nejvíce vyhledávají mladí lidé do 35 let," uvádí agentura Ipsos, která průzkum provedla mezi 1015 respondenty ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti. Zatímco vegetariáni se vyhýbají masu, vegani odmítají veškeré potraviny živočišného původu, tedy včetně mléčných produktů či vajec.

Novým trendem je flexitariánství. "Zřejmě to souvisí se skutečností, že od vědců stále častěji slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu, což mnoha z nás není lhostejné," uvedla výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Nejčastějším důvodem vyhýbání se určitým druhům potravin jsou zdravý životní styl a snížení hmotnosti. Do budoucna plánuje zvýšení konzumace rostlinných alternativ na úkor živočišných produktů 28 procent respondentů průzkumu. "Ačkoli většina populace nepředpokládá, že by v příštím roce celkově snížila konzumaci živočišných výrobků, plánují alespoň omezovat masné výrobky jako jsou uzeniny," uvedla Markéta Kneblíková z Ipsosu.

Češi patří mezi národy, které nejméně řeší, zda konzumují potraviny živočišného či rostlinného původu. V Evropě podle výzkumu Ipsos Global Trends jí "všechno" například 75 procent Španělů, 71 procent Francouzů, 81 procent Poláků a 69 procent Němců.

Zároveň se Češi řadí k národům, v jejichž stravě převládá zejména maso. "Na opačném pólu jsou v Turecku, kde se masu vyhýbá téměř polovina populace," dodává agentura Ipsos.

drh dto jw

 


Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s


Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: foodnet@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3