Potravinářská komora ČR upozorňuje spotřebitele na dovoz potravin pochybné kvality ze zemí mimo EU. Tamní producenti totiž mnohdy nemusí splňovat přísné environmentální a administrativní požadavky a mohou tak svou produkci vyrobit výrazně levněji i za cenu možného ohrožení zdraví evropských spotřebitelů. 

Česko dováží stále více potravin z třetích zemí. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco v roce 2020 se k nám například z Jižní Ameriky dovezly potraviny (včetně souvisejících služeb a prací) za 2 086 milionů korun, v loňském roce se už dovoz zvýšil na 3 396 milionů korun. Státní zemědělská a potravinářská inspekce přitom v roce 2023 zjistila pochybení u více než 40 % kontrolovaných potravin dovezených ze zemí mimo EU. Podle Potravinářské komory je problém vedle často špatného označování potravin především v tom, že v těchto zemích nemusí producenti dodržovat tak přísná pravidla ohledně používání veterinárních léků, pesticidů a dalších látek. Tamní výrobci se také nepotýkají s nadměrnou unijní byrokracií. 

Tabulka 3

„České potraviny jednoznačně patří mezi nejvíce bezpečné na světě. Někdy jsem velmi překvapená, co všechno čeští inspektoři najdou u těch dovážených. Například u potravin z třetích zemí nacházejí stopy pesticidů, které v Evropě nepoužíváme už řadu let. V zemích mimo Evropu mnohdy také nedodržují welfare standardy, stavby pro zvířata například vůbec nemají potřebnou ventilaci. Často chovatelé v krmných směsích také preventivně využívají zakázaná antibiotika ke snížení úhynů nebo růstové stimulátory, díky nimž tamním chovatelům klesají náklady,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Kuřecí maso z Ukrajiny

Do Česka se také dováží kuřecí maso z Ukrajiny, které nesplňuje stejné standardy jako produkce od chovatelů v EU. Loni se ho k nám dovezlo přes čtyřikrát více než v roce 2017. V minulém roce státní inspektoři opakovaně odhalili ukrajinské prsní řízky kontaminované salmonelou. Kuřecí maso bylo navíc záměrně přebalováno na Slovensku, aby na první pohled vyvolalo dojem „evropského“ původu. V oválu na potravině tak byla uvedena písmena SK, protože slovenský podnik byl posledním článkem, kde došlo ke zpracování suroviny. Na druhou stranu byla na obalu malým písmem uvedena i povinná informace o chovu, v tomto případě na Ukrajině. 

Tabulka 4

Cukr, hovězí a drůbeží maso z Brazílie

Tématem letošního roku na poli mezinárodního obchodu jistě bude nová obchodní dohoda se zeměmi Mercosuru. Dohoda o volném obchodu EU s jihoamerickými státy byla podepsána loni v prosinci, během letošního roku budou muset dohodu ještě stvrdit jednotlivé členské státy EU.

Potravinářská komora má k obchodní dohodě neutrální postoj. Na jedné straně komora podporuje mezinárodní obchod, zároveň ale prosazuje, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci, což však dohoda neřeší. V této souvislosti je také nutné zmínit možné negativní dopady dohody na životní prostředí, zejména na riziko odlesňování v Brazílii, což je jednoznačně v rozporu s cíli Evropské unie. Problémem jsou také takzvaná "plovoucí jatka", kdy se zvířata porážejí na zaoceánských lodích. To je naprosto v rozporu s evropskými představami o životní pohodě zvířat.

V souvislosti s brazilským hovězím masem Komora upozorňuje na audit Evropské komise, který se uskutečnil v loňském roce. Na jeho základě Brazílie musela od poloviny října zastavit vývoz hovězího masa ze samic do EU, protože nebylo možné zaručit, že maso nebylo ošetřeno růstovým hormonem (estradiolem 17β), který je v Unii považován za jednoznačný karcinogen. V Brazílii se ovšem látka používá často, a to k řízení chovných cyklů, zemědělcům pomáhá i při plánování umělých oplodnění. V EU je používání hormonů zakázáno od roku 1981. Brazilské farmy přitom ani nemusí vést záznamy o léčbě a ani se nekontroluje používání veterinárních léčiv.

„Až na skopové a jehněčí maso je Evropská unie soběstačná ve všech komoditách. Dokonce produkujeme více potravin, než sami spotřebujeme. Přestože si česká vláda do programového prohlášení dala za cíl bojovat proti dovozům potravin ze třetích zemí, které nesplňují naše přísné standardy, nestalo se v této oblasti vůbec nic. Vypadá to, že papír snese všechno,“ dodala prezidentka Večeřová.

Potravinářská komora zdůrazňuje, že v žádném případě není proti dovozům ze zahraničí. Komora jen poukazuje na nerovné a často ledabylé podmínky, za kterých potraviny byly vyrobeny. Zákazníci by totiž jednoznačně měli vědět, jaké potraviny s původem mimo EU nakupují. Na neférovost trhu ohledně dovozů z třetích zemí si obdobně stěžují i zemědělci a potravináři v dalších evropských zemích.

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

16. únor 2025

Pilotní projekt ministerstva týkající se školních obědů zatím moc velký úspěch neslaví. Jídelny, kde se testoval, jím zrovna nadšené nejsou. Děti prý zdravější obědy, složené podle nového takzvaného spotřebního koše, nejedly a spousta jídla tak končila v odpadu. A ředitelé škol si stěžovali i na vyšší náklady.

"My z některých školních jídelen víme, že pokud připraví luštěniny, tak to děti vyhazují. V podstatě se dá říct, že stát chce z dětí udělat vegetariány," uvedl tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

​"Je tam i podíl biopotravin pět procent. My se domníváme, že může dojít ke zdražení obědů, protože obecně biopotraviny jsou dražší, takže rodiče si za obědy dětem připlatí," doplnil Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/598155-novinka-msmt-se-podle-skolnich-jidelen-neosvedcila-deti-nechteji-ryby-ani-lusteny

16. únor 2025

V českých obchodech se stále častěji objevují třetinkové pivní lahve, které si získávají oblibu zejména mezi mladšími generacemi. Pivovary totiž reagují na měnící se preference spotřebitelů a rozšiřují nabídku menších balení.

Lahváč, lachout, skleněnka, lahvoň či kuželka. Češi mají pro půllitrové pivní lahve různá přízviska, ale doba se mění a na výsluní se pomalinku derou menší pivní „ráže“, které jsou obvyklé spíše v zahraničí. Řeč je o třetinkových lahvích. Pivovary na ně sázejí nejen kvůli lepší přenositelnosti, ale roli hraje i chování příslušníků generace Z a mileniálů.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/generace-z-meni-pivni-kulturu-tretinky-jsou-pro-ne-stylovejsi-nez-pullitry-20260.html

16. únor 2025

České zákazníky dlouhodobě trápí nepřehledné slevové akce, kdy bývá údajně zlevněné zboží dražší než pár dnů předtím jako nezlevněné. Výrobky jsou často v porovnání se zahraničím dražší navzdory nižším příjmům tuzemských zákazníků. Podle ministra zemědělství Marka Výborného je proto potřeba důsledněji vymáhat zákony, ale i zvýšit pokuty. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-pokuty-pro-retezce-je-treba-zprisnit-mini-ministr-zemedelstvi-40509248

15. únor 2025

Za kilogramové balení zrnkové kávy lidé v hypermarketech a supermarketech aktuálně zaplatí v průměru 491 korun, oproti začátku loňského roku je to o 32 procent více. Co může za tak výrazné zdražení? 

Brazílie zažila v roce 2024 největší sucho za několik posledních desítek let a nedostatek vláhy postihl i kávová pole. Deště se dostavily později, keře tak neměly dostatek síly. Většina analytiků očekává v roce 2025 ještě menší úrodu, než byla loňská, která byla už tak slabá.

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/milovnici-klasicke-zrnkove-kavy-si-poplacou-proc-za-kavu-zap/r~41337cfeea1b11efbb77ac1f6b220ee8/

15. únor 2025

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký je vlastně šéf? A byl zapáleným kuchařem už v dětství? Co u něj v lednici nikdy nesmí chybět? A létají v jeho kuchyni pánve vzduchem?

Co říkáte na různé rostlinné alternativy uzenin a masa?
Přijde mi to jako nesmysl. Buď jím maso, nebo něco jiného. Není přece potřeba předstírat, že něco, co maso není, se tak tváří. Většina těchto náhražek je založená na zpracovaných sójových nebo jiných rostlinných produktech a upřímně řečeno, nechci ani vědět, jak přesně se průmyslově vyrábějí. Pokud někdo nechce jíst maso, je to naprosto v pořádku, ale netřeba si hrát na to, že jím „něco jako maso“. Nejsem proti tradičním sójovým produktům, jako je například sójové maso, které se historicky používalo. Před použitím se namáčelo a dalo se z něj připravit cokoliv. To je relativně jednoduše zpracovaná sója. Ale tyhle moderní náhražky jsou něco úplně jiného.

Napadá k tomu takový příměr. Občas chodíme s rodinou na sushi. Na stole v bistru mají klasickou sójovou omáčku a pak je tam „vylepšená“ verze s nižším obsahem soli. Ale když se podíváte na složení té „zdravější“, zjistíte, že kromě méně soli obsahuje dalších 18 přidaných látek. Podobné je to i s těmi náhražkami masa. Ano, může to mít méně tuku nebo jiných složek, ale přidává se tam spousta jiných věcí, u nichž ani nevíte, zda nejsou pro tělo ještě horší. Pro to není cesta. Chci lidem nabízet jednoduchá a poctivá jídla, u kterých přesně vědí, co jedí.

Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/hobby/domov/ondrej-slanina-kluci-v-akci-kuchar-vareni-porad-jidlo.A250213_838744_hobby-domov_krd?zdroj=sph_hp

14. únor 2025

Češi jsou přeborníci ve vyhledávání slev. Obchodní řetězce se proto předhánějí v různých akcích, aby nalákaly zákazníky na levnější máslo, cukr nebo pivo. Někdy ale nepoctivě. Za „falešné slevy“ loni rozdala Česká obchodní inspekce pokuty většině velkých supermarketů. Nejvíc pokut vyfasoval Penny Market, dohromady 5,15 milionu korun, následovala Billa s pokutami za 4,46 milionu korun.

Více zde: https://www.echo24.cz/a/HVYGj/zpravy-falesne-slevy-obchodni-retezce-pokuty-ceska-obchodni-inspekce-penny-billa-tesco-uohs-cena-maslo-cukr

13. únor 2025

Krize skončila a zákazníci se vrací ke kvalitě, i když si stále dávají pozor na ceny, zejména u komodit. Co tedy můžeme od letošního roku očekávat?

Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR
Poslední roky se nesou v duchu „zeleného inženýrství“. Potravináři rozhodně nechtějí zpochybňovat udržitelnost či ochranu životního prostředí. Určitě je potřeba činit kroky proti klimatické změně a podniky v našem sektoru již dnes podnikají udržitelně. Využívají moderní technologie, omezují svůj obalový a potravinový odpad, šetří vodou nebo využívají obnovitelné zdroje energie. Všechny cíle ale musí být reálné, tak aby Evropa neztrácela konkurenceschopnost. Pouze pokud se nastaví cíle dobře, může to být příležitost pro změnu. Jak k dosažení klimatické neutrality, tak třeba k dalšímu restartu našeho sektoru. Zatím však úředníci, a nejen ti v Bruselu, vymýšlejí čím dál větší byrokratické překážky, které v posilování konkurenceschopnosti Evropy na světovém trhu spíše překáží. S tím je spojeno i přílišné papírování. Z potravinářských podniků se tak stávají nikoli továrny na potraviny, ale fabriky na papíry. Ministerstva, ale i evropské instituce by proto měly provést revizi všech opatření a regulace, které nic nepřináší, jednoduše zrušit.

Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu a předseda COOP
Celkově čekám, že český maloobchod se bude dále digitalizovat. Tomu by měla napomoci i užší spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu, SOCR a AČTO, kterou vyjadřuje nedávno společně podepsané memorandum. Spolupráce by se měla zaměřit mimo jiné na vytváření lepších podmínek pro rozvoj automatizovaných prodejen a celkově e-commerce, podporu bezhotovostních plateb či přípravu digitalizace účtenek. Z delšího pohledu čelí český trh s potravinami výzvě v podobě rostoucí míry nových regulací. Evropská unie i čeští politici sice navenek proklamují podporu krátkých dodavatelských řetězců, které reprezentují zejména menší výrobci a nezávislé sítě a obchody, zároveň však jejich podnikání kladou stále nové překážky. Přizpůsobení se všem novým byrokratickým požadavkům je totiž daleko jednodušší a v konečném důsledku poměrově levnější pro velké, především nadnárodní firmy, které mají odpovídající oddělení a znalosti. Malé firmy se ve všech nových pravidlech mají problém zorientovat a byrokracie je stojí neúměrně času a peněz. V tomto ohledu tak politici připívají k likvidaci zejména té části obchodu s potravinami, o které mluví jako o nejvíce potřebné. Typickým příkladem je postupné rozšiřování povinnosti ESG reportingu, který je z velké míry jen formalitou. To ale neznamená, že obchodníky i jejich dodavatele nestojí další čas i peníze.

Komentáře vyšly v časopisu Retail News (1-2/2025)

13. únor 2025

S přelomem roku v Česku opět poskočily vzhůru ceny potravin. Kupující u pokladen obchodů zaplatili proti loňskému lednu výrazně víc za máslo, vejce nebo čokoládu, podražilo ale i maso nebo ovoce. Dolů šly naopak ceny brambor nebo cukru. Celková meziroční inflace v tuzemsku mírně klesla na 2,8 procenta.

Podle agrárního analytika Petra Havla sice ceny mnoha základních potravin pokračují i v letošním roce v růstu, zdražování ale není již tak dramatické, jako v předchozích letech.

Ceny masa i vajec rostou podle Havla také kvůli zpřísňování podmínek chovů zvířat, například kvůli ústupu od klecových chovů. Do lednových cen se také promítly nově aktualizované smlouvy mezi dodavateli, tedy výrobci potravin a obchodníky, které se počátkem roku obvykle upravují.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vejce-maslo-i-maso-zdrazily-40508771

13. únor 2025

Levné maso je tahák na zákazníky. Nezávislí prodejci si stěžují, že velké řetězce používají slevy a akce u masa a to pak prodávají za ceny, kterým malí řezníci nemohou konkurovat.

Až 30 procent – tak se dnes podle zpracovatelů masa liší cena masa mezi obchodním řetězcem a nezávislou prodejnou. „Cena úplně není to, čím nezávislý trh může konkurovat řetězcům. Mohl bych firmu po pár měsících zavřít, kdybych prodával za tyto ceny,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Podle něj přitom řetězce maso rozhodně nekupují výrazně levněji než nezávislý trh. Nízkou cenu však používají proto, aby na levné maso nalákaly zákazníky do prodejny, což funguje. Nižší zisky z masa pak doženou na jiném zboží.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-najit-neco-navic-jediny-recept-jak-muze-masna-konkurovat-retezcum-269875

12. únor 2025

Oběd v restauraci se stává čím dál tím větším luxusem. Za posledních pět let zdražila polední nabídka v průměru o 70 korun. Zatímco v roce 2019 stačilo zhruba 150 korun, dnes dáte za obědové menu přes 200. Můžou za to rostoucí náklady na energie, suroviny a mzdy.

Další informace: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/597495-srovnani-poledni-menu-uz-neni-to-co-driv-ceny-od-roku-2019-prudce-vystrelily

12. únor 2025

Na pultech obchodů se Češi mohou znovu setkat se zdražováním. A týká se to základních potravin, které jsou oblíbené mezi řadou domácností. Vyšší cenovku můžeme najít oproti loňskému prosinci u masa nebo mléka. Skokové meziroční zdražení vedle toho zasáhlo vejce, sýr nebo jablka. Nový rok totiž přináší i novou cenotvorbu. Co jsou další příčiny opětovného zdražování?

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že potraviny, alkohol a tabák budou letos zdražovat výrazně. „Potraviny by letos měly zdražovat zhruba dvojnásobě rychleji, než jaká bude obecná inflace, jež by měla v celoročním průměru činit 2,3 procenta. Rostou výkupní ceny mléka, což se projeví růstem cen v mlékárenství,“ uvedl Kovanda.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/prehledne-od-ledna-zakladni-potraviny-znovu-zdrazuji-proc-roste-cena-masa-mleka-ci-vajec-465731

11. únor 2025

Za Masaryka a Beneše to tak ještě fungovalo. Řemeslníci běžně získávali prestiž pomocí mistrovských titulů. S poválečným nástupem komunistů a zákazem soukromého podnikání ale mistrovské zkoušky zanikly. Řemeslné cechy, jež o jejich znovuzavedení usilují po tři dekády, se konečně dočkají, dušují se politici. Je ale otázkou, kdy anebo jestli nezůstane opět jen u slov.

Problémy s nedostatkem lidí mají i potravinářský průmysl a zemědělství.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesko-marne-ceka-na-navrat-mistru-remesla-40506784

10. únor 2025

Jejich konkurence tady je slabší a k tomu přinejmenším část Čechů ochotně akceptuje vysoké ceny. Dvěma nejsilnějším řetězcům s potravinami Kaufland a Lidl se v tuzemsku daří. Své ziskové marže mají v posledních letech nastavené citelně výše než doma v Německu.

Zatímco Kaufland loni v Česku dosáhl provozní ziskové marže téměř čtyř procent, německé Kauflandy měly tuto marži poloviční, vyplývá z porovnání údajů databáze Orbis společnosti Moody’s.

Lidl měl v Česku ziskovou marži ještě vyšší. Loni činila 6,3 procenta, a o rok dříve dokonce sedm procent. V Německu podle posledních dostupných dat z předloňska dosahoval srovnatelný údaj o maržích jen 2,7 procenta.

Více čtěte: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nemecke-retezce-jsou-v-cesku-ziskovejsi-nez-doma-40508076

10. únor 2025

Pokud omezíme slevy v obchodech, potraviny zlevní. Tvrdí to Potravinářská komora, podle které se slevové akce utrhly ze řetězu a některé zboží je obrovsky nadhodnocené. Potravináři navíc poukazují na data, že Češi plýtvají potravinami, což se dá přičíst i hromadnému nakupování jídla v akcích. Obchodníci ale s návrhem rezolutně nesouhlasí a varují, že v případě omezení slev by základní potraviny ještě více zdražily.

Pokud by se podle potravinářů slevy omezily, tak by se tím snížily i regálové ceny, které jsou přehnaně vysoké. „Jde však o velmi citlivou záležitost, rozhodně Potravinářská komora nechce regulovat ceny, jak se nám snaží někteří vnutit,“ uvedla komora.

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová dříve pro CNN Prima NEWS řekla, že by se slevové stropy mohly zavést například na úrovni 30 až 40 procent. A to z toho důvodu, že se některé zboží za regálové ceny téměř neprodává.

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/omezme-slevy-a-potraviny-zlevni-navrhuji-potravinari-obchodnici-se-proti-navrhu-bouri-464401

10. únor 2025

Nákupní apetit Čechů roste. Dopřávají si více levnějších potravin a dražší elektroniku.

Mírné oživení nastalo v potravinách a drogerii. Po letech krize objem prodejů ještě v roce 2023 klesal. V první polovině 2024 přišla stagnace, resp. mírný růst o 0,3 procenta, a ve třetím kvartále kategorie rostly o 1,6 procent. V posledním čtvrtletí se objem prodejů mírně propadal o 0,2 procenta.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-nejlevnejsi-mleko-a-obri-televize-tak-podle-obchodu-vypadaji-kosiky-cechu-269744

10. únor 2025

Lidé čím dál více dávají přednost online supermarketům či menším prodejnám potravin před velkými obchody. Zatímco tržby hypermarketů loni meziročně klesly o jedno procento, online prodejci zaznamenali růst o čtvrtinu a kamenné supermarkety společně s diskontními řetězci o čtyři procenta. Vyplývá to z dat výzkumné agentury NIQ.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nielsen-hypermarket-supermarket-socr-online-prodeje.A250210_121541_ekonomika_vebe

9. únor 2025

Pečivo, brambůrky, šampony, prací prostředky nebo čaje. Tohle je jen pár produktů, které na první pohled vypadají stejně jako dříve. Ve skutečnosti jsou menší, cena je ale stále stejná.

"Pro výrobce jsou to zvýšené náklady kvůli rostoucí ceně komodit na světových trzích. Například v loňském roce výrazně zdražila čokoláda, respektive kakaové boby, tuna kakaových bobů stála 60 tisíc, během letošního ledna cena atakovala 300 tisíc korun. Podnik má dvě možnosti, buď sníží gramáž, nebo zvýší cenu výrobků," vysvětlil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/596958-zbozi-se-zmensuje-ale-platime-stejne-ceske-obchody-zasahla-smrskflace

8. únor 2025

Chorvatsko už několik dní zažívá protesty proti vysokým cenám potravin. V Česku ale nic takového nehrozí, míní experti. Podle nich jde jen o hru nervů a zákazníci by nakonec stejně vše zaplatili.

Že by k něčemu podobnému došlo v Česku, je ale nepravděpodobné. Podle sdružení spotřebitelů by podobné tlaky na prodejce mohly selhat například kvůli struktuře obchodů v regionech. „Ve velkých městech alternativy určitě existují, horší situace je v menších městech nebo na venkově,“ popsal ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

„Stejně se do těch obchodů vrátí. To je taková hra nervů. Prodejci počkají a lidé se jim tam pak ještě naženou vyhladovělí a budou nakupovat za více našponované ceny,“ míní ekonom Lukáš Kovanda.

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/chorvati-uspesne-protestuji-proti-cenam-potravin-mohou-je-napodobit-cesi-465415

7. únor 2025

Možnost koupit za zvýhodněnou cenu neprodané jídlo z restaurací a dalších gastropodniků, které by se jinak muselo vyhodit, nabízí v Česku dánská platforma Too Good To Go. Společnost působí v 19 převážně evropských zemích a celosvětově ji využívá přes 100 milionů lidí. Do Česka vstoupila loni v červnu a od té doby její služby využilo již téměř sto tisíc zákazníků.

Více zde: https://www.e15.cz/byznys/kazdy-cech-rocne-vyhodi-v-prumeru-sto-kilo-jidla-plytvani-ma-zabranit-i-aplikace-od-too-good-to-go-1422088

 

7. únor 2025

Na seznam jedlého hmyzu přibyla další, sedmá položka. Mezi druhy, které je možné přidávat do potravin, zařadila Evropská komise i prášek z larev potemníka moučného. Přidávat ho bude možné například do chleba, cukrovinek, těstovin či sýrů. Ze strany firem je o novinku velký zájem, svou popularitu má i u části spotřebitelů. Mnohým ale představa konzumace hmyzu vadí. Obavy pak ještě posilují falešné řetězové e-maily a dezinformační články.

Ke konzumaci hmyzu ale občany EU nikdo nenutí a každý si může vybrat. „Dodavatel musí vždy hmyz uvést na obalu potravin. Ve složení, společně s informací o tom, že složka může způsobit alergickou reakci. V současnosti neexistuje žádný speciální symbol, který by označoval potravinu s hmyzem. Na jeho obsah ve svých produktech ale firmy zpravidla upozorňují, protože jde o určité marketingové lákadlo,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-chleba-s-larvou-potemnika-v-unii-ma-zelenou-40507599

Právnická fakulta Trnavské univerzity v Trnavě a Potravinářská komora Slovenska organizují odborné semináře k tématu "Nařízení o odlesňování (EUDR)".

EUDR semináře

1. seminář - 10. března 2025
- rozsah působnosti nařízení
- systém náležité péče

2. seminář - 7. dubna 2025
- výkon dozoru, předběžná a nápravná opatření, sankce
- informační systém

Přednášející: Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.

Součástí seminářů bude diskuse s možností klást otázky. V případě zájmu lze zaslat otázky k tématu dopředu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Oba semináře proběhnou online v prostředí MS Teams.

PŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ

Vyberte si z aktuální nabídky kurzů, které pro vás Potravinářská komora ČR připravila...

Potravinářská legislativa
KDY: 6. března 2025
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška zde.


Manažer HACCP
KDY: 19. března 2025
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, Praha Malešice
Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková
On-line přihláška zde.

6. únor 2025

Přihlášky do programů EIT Food pro začínající podnikatele a start-upy otevřeny!

Využít můžete řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!


EIT Jumpstarter
- Program určen pro vědecké projektové týmy, inovátory, vědce, doktorandy nebo magisterské studenty a podnikání chtivé, kteří mají unikátní řešení, ale dosud svůj start-up nezaložili.
- Detaily programu najdete na webu EIT Jumpstarter.
- Přihlášky do 2. dubna 2025
VÍCE O PROGRAMU

EIT Food Seedbed Accelerator
- Pro začínající podnikatele a vývojáře technologií (profesionální i akademické), kteří chtějí ověřit, zda je jejich inovace na trhu potřebná.
- Přihlášky do 21. února 2025
VÍCE O PROGRAMU

EIT Food Accelerator Network
- Program zaměřený na startupy z oblasti agri-food.
- Spojuje agropotravinářské startupy s předními partnery, korporacemi a výzkumnými institucemi.
- Poskytuje možnost získat až 50 tisíc eur na realizaci vašeho projektu na ověření technologie.
- Přihlášky do 21. února 2025
VÍCE O PROGRAMU

EIT Food RisingFoodStars
- Program pro začínající podniky z oblasti agropotravinářství a potravinářství, které jsou na cestě škálování, definování a realizace strategických priorit, investic a hledání správných partnerů.
- Program poskytuje přístup ke strategickým partnerům, mentoringu, finančním sítím a živé komunitě kolegů a lídrů v oboru.
- Přihlášky do 21. února 2025
VÍCE O PROGRAMU

5. únor 2025

Evropská unie v roce 2023 přijala nařízení číslo 1115, které má za cíl předcházet odlesňování v EU i ve světě tím, že zavádí povinnosti pro firmy, které obchodují nebo pracují s vybranými komoditami a produkty jako je káva, kakao, čokoláda, sója, palmový olej, skot a hovězí maso, ale i kaučuk, pneumatiky, dřevo, knihy a další výrobky. Firmy budou mít za povinnost zavést systém náležité péče a pro relevantní produkty vydávat prohlášení o náležité péči v IT systému EU. Účinnost nařízení byla o rok odložena a povinnost pro firmy začne platit 30. prosince 2025. Zároveň byl posunut termín, ve kterém musí Evropská komise provést zařazení do zemí s nízkým rizikem a vysokým rizikem. Pro produkty ze zemí s nízkým rizikem budou moci podniky provádět zjednodušenou náležitou péči. 

 
 
5. únor 2025

Tuzemský maloobchod se loni vrátil k meziročnímu růstu, podle analytiků ale výsledek ovlivnila nízká srovnávací základna. Očekávání podle nich výrazně předčil prosinec, když tržby stouply o 6,2 procenta, zatímco trh počítal se zvýšením o 4,1 procenta. V meziročním růstu by maloobchodní tržby měly pokračovat i letos, avšak podle některých odborníků zpomalí. Ze středečních dat Českého statistického úřadu vyplývá, že maloobchodní tržby loni stouply o 4,6 procenta. O rok dříve naopak o 4,2 procenta klesly.

Více zde: https://www.e15.cz/domaci/obchodnici-zazili-bohate-vanoce-trzby-maloobchodu-mezirocne-vzrostly-o-4-6-procenta-posilily-e-shopy-1422138

4. únor 2025

V Evropském parlamentu nabírá na obrátkách ostrý spor o to, zda by Evropská komise měla financovat organizace, které se věnují zelenému lobbingu v rámci institucí EU. Tuto debatu znovu otevřeli pravicoví europoslanci, kteří se zaměřili zejména na ekologické nevládní organizace a jejich využívání grantů EU, například na propagování Green Dealu.

Kritika financování neziskovek se nicméně podle serveru Politico nyní rozšířila i na další oblasti. CONT chce přezkoumat smlouvy nejen ekologických organizací, ale také think-tanků, podnikatelských sdružení a dalších občanských organizací, včetně Transparency International, která se zabývá otázkami spravedlnosti, migrace a zemědělství. Dokumenty získané serverem Politico naznačují, že by mohlo dojít ke kontrole smluv všech příjemců grantů z pěti generálních ředitelství Komise: životního prostředí, klimatu, zemědělství, spravedlnosti a vnitra.

Více zde: https://www.echo24.cz/a/Hnq3P/zpravy-zahranici-neziskovky-lobbing-green-deal-vysetrovani-ep-komise-dotace-zdechovsky

4. únor 2025

Obchodní řetězce v části Balkánského poloostrova zasáhla v posledních dnech vlna bojkotů kvůli neúměrně vysokým cenám. Občanský protest v této formě začal původně v Chorvatsku, rychle se však rozšířil po celé bývalé Jugoslávii. Mnohde to bylo pro řetězce drsné upozornění: v Chorvatsku se v pátek, kdy normálně lidé nejvíc nakupují, obrat snížil o 44 procent, v Severní Makedonii o více než 46 a v Černé Hoře dokonce o 56 procent.

Více čtěte zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-bojkot-na-balkane-spotrebitele-uz-maji-dost-zdrazovani-40507554

3. únor 2025

Chorvaté pokračují v protestech proti zdražování. Další velký bojkot proběhl poslední lednový pátek – v nákupních centrech napříč zemí bylo prakticky prázdno. Chorvatská vláda na protesty zareagovala tak, že rozšířila seznam potravin s omezenými (regulovanými) cenami.

Další informace tady: https://cnn.iprima.cz/obri-protesty-v-chorvatsku-lide-se-bouri-proti-cenam-potravin-a-hromadne-bojkotuji-nakupy-465074