Systém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na srozumitelném označování, zároveň unikl dokument, podle kterého se neplánuje žádné přímé kopírování již existujícího systému.

Podle mluvčího komory Marka Zemánka je hlavní a jedinou výhodou systému srozumitelnost stupnice. V této jednoduchosti se ale podle něj skrývá nebezpečí.

„Výpočet vůbec nezohledňuje obsahy mikronutrientů, které jsou nejčastější příčinou malnutric. Systém není schopen ani nijak odfiltrovat méně vhodné způsoby zpracování, při kterých vzniká řada rizikových látek anebo dochází ke ztrátám hodnotných vitamínů a minerálních látek,“ vypočítává.

Příkladem pak podle něj jsou doporučení systému ke konzumaci hranolků (tedy vlastně brambor, protože se nezapočítává domácí způsob úpravy), nebo rostlinných imitací mléčných výrobků, které v sobě mají mnoho aromat, barviv a stabilizátorů. Navíc loni se sáhlo k úpravě systému, který mléko a mléčné nápoje přeřadil z kategorie obecných potravin mezi nápoje.

„Plíživé vytváření kategorií potravin v rámci systému Nutri-Score naznačuje, že autoři začínají některé deficity systému vnímat. Smutným faktem však zůstává, že pod dohledem zdravotnických organizací stále v některých zemích bojují proti obezitě doporučováním hranolků a chipsů,“ uzavřel Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potraviny-nutri-score.A250413_163112_eko-zahranicni_ven

13. duben 2025

Termín: 10. 5. 2025 – 15. 5. 2025

Na programu bude podnikatelské fórum s možností B2B jednání s africkými firmami, sektorovými federacemi a státními subjekty, dále setkání s místopředsedou vlády ČR a networking mezi firmami a účastníky business mise s cílem prohloubit a navázat kontakty.

Mise je vhodná pro firmy, které působí v energetice, vodohospodářství, odpadních technologiích, obraně, zemědělství nebo potravinářství, podnikatelská mise do Zambie je skvělou příležitostí pro rozvoj obchodních aktivit v jižní Africe.

Zambijská vláda aktivně investuje do rozvoje energetiky, vodohospodářství a odpadních technologií, aby zvýšila efektivitu a ekologickou udržitelnost. Zemědělství a potravinářství hrají klíčovou roli v ekonomice a moderní obranné technologie jsou stále více žádané.

Na misi je možné se hlásit do úterý 22. dubna 2025. 

Dále zde: https://www.spcr.cz/podnikatelska-mise-s-mistopredsedou-vlady-cr-do-zambie

13. duben 2025

Termín: 11. 5. 2025 – 17. 5. 2025

Cílem mise je navázat, resp. prohloubit spolupráci s ukrajinským podnikatelským prostředím. Součástí programu je podnikatelské fórum v Kyjevě, Lvově a Dnipru. Plánovány jsou B2B schůzky, networking a možné návštěvy podniků v navštívených lokalitách.

Program v Polské republice zahrnuje zejména konání business fóra zaměřeného na rekonstrukci Ukrajiny. Fórum se uskuteční v Řešově dne 12. května.

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou klíčová infrastruktura, energetika, zdravotnictví, doprava a vodohospodářství. Mise je rovněž určena firmám, které již mají na Ukrajině rozjednané projekty (bez ohledu na sektor) a účast na misi by jejich úsilí podpořila.

V případě zájmu se přihlaste do pátku 25. dubna 2025.

Více zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-vladniho-zmocnence-pro-rekonstrukci-ukrajiny-tomase-kopecneho-na-ukrajinu-a-do-polska-ve-dnech-11-17-5-2025/

13. duben 2025

V úterý 22. dubna 2025 se v rámci evropského projektu D4PACK, financovaného z programu Interreg CENTRAL EUROPE, uskuteční další seminář "Transnational Coaching Event" k zavádění inovativních postupů, které jsou zaměřené na udržitelné obalové materiály.

Pozvánka byla odeslána vybraným kontaktům.

O programu semináře zde.

13. duben 2025

Za velikonoční hody a koledu letos Češi utratí víc než před rokem. Nejvíc podražila vejce, která se v obchodech prodávají i za osm korun za kus. Ze surovin na pečení se zvedly hlavně ceny másla a čokolády. O něco víc stojí v obchodech i hotové mazance či velikonoční beránci.

Za zdražením vajec podle drůbežářů stojí šíření ptačí chřipky v Evropě, vybíjení chovů, a tudíž menší nabídka vajec. V Česku hrají roli i náklady na přestavování chovů, protože od roku 2027 bude platit zákaz klecových hal.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že v Česku se nyní kvůli nedostatku prodávají i vajíčka ze zemí jako Finsko či Švédsko, která se v tuzemsku dříve neprodávala.

K určitému zdražení došlo i u masa. „Zjevný tlak na cenu pozorujeme v sektoru hovězího. Zatímco v loňském roce stál hovězí ořez sto korun, nyní se pohybuje už kolem dvou set korun za kilo. A zdražovat bude zřejmě i nadále, protože v celé Evropě není k sehnání,“ dodal Zemánek.

„Pokud jde o jehněčí, je z pohledu spotřeby velmi okrajovou záležitostí. V současnosti nemáme informace, že by jehněčí zdražovalo,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-velikonoce-se-prodrazi-vajicka-stoji-o-polovinu-vice-nez-loni-40516891

12. duben 2025

Pivo, víno a lihoviny tvoří jen zlomek z celkového objemu českého exportu do USA. Vlastník Plzeňského Prazdroje, japonský koncern Asahi, navíc plánuje vařit pivo Kozel přímo ve Spojených státech.

Pokud americký prezident Donald Trump nezmění v následujících dnech, týdnech či měsících názor na dovozní cla, bude od 9. července zatížena většina exportů z EU, včetně Česka, do USA 10procentní celní sazbou.

Tuzemští exportéři ročně vyvezou do Spojených států zboží za zhruba 190 miliard korun. Pivo, víno a destiláty ale tvoří jen zlomek této částky - loni se do USA vyvezl alkohol za přibližně 238 milionů, z toho téměř 200 milionů připadlo na pivo.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-do-usa-se-cesky-alkohol-moc-nevozi-cla-tak-nechavaji-domaci-vyrobce-v-klidu-274089

12. duben 2025

Němci možná přijdou o svůj oblíbený döner kebab, tak jak ho znají. Evropská komise nyní rozhoduje o žádosti Turecka, která by znamenala konec kebabu v Německu v jeho současné podobě. Ankara po Bruselu už několik let žádá, aby pokrm s grilovaným masem, který je velmi oblíbený právě v Německu, dostal ochrannou známku zaručené tradiční speciality, což by přípravu döner kebabů v EU svázalo novými pravidly. Dosavadní konzultační proces mezi Německem a Tureckem nevedl k dohodě. Především proto, že Němci o turecký způsob přípravy tohoto jídla nestojí a považují ho za likvidační, píše německý deník Bild.

Další informace najdete v článku: https://www.echo24.cz/a/HS2ms/zpravy-ostry-spor-o-doner-kebab-turecko-nemecko-evropska-unie-registracni-znamka

12. duben 2025

Stále větší pozornost si mezi českými zákazníky získávají diskontní obchody, které nabízejí potraviny s blížícím se koncem minimální trvanlivosti nebo krátce po ní. I když se v nich nedá pořídit týdenní nákup, lidé sem míří kvůli výrazně nižším cenám. U některých položek lze ušetřit i desítky korun.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/levne-potraviny-obchody-sit-pobocky.A250403_092149_ekonomika_vebe

11. duben 2025

Evropská komise plánuje omezit či přímo zakázat vývoz drůbeže z Polska. Důvodem je snaha o omezení šíření ptačí chřipky, která se jenom v tomto státu objevila od začátku roku na 75 různých místech. Přesná pravidla evropského omezení zatím nejsou známá, Česko ale z Polska drůbež i vejce dováží. Nejspíš by tak došlo k razantnímu zdražení, myslí si chovatelé.

Pokud by se omezil i obchod s vejci před Velikonocemi, mohl by jich být i nedostatek, nakonec už v současnosti jsou v obchodech kvůli menšímu množství na evropském trhu vejce z Finska, Španělska nebo třeba z Lotyšska.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/polsko-drubez-vejce-export-evropska-komise.A250411_103813_eko-zahranicni_ven

11. duben 2025

Ustupte ze svých bezpečnostních pravidel u potravin. Vzkaz, který vysílá Trumpova administrativa do Evropské unie. Spojeným státům vadí, že jim přísné podmínky znemožňují přístup na evropský trh. Čeští farmáři se brání – ve Spojených státech prý mohou používat růstové hormony a pesticidy, které jsou v Evropě zakázané.

Dále k tématu: https://cnn.iprima.cz/vice-americkych-potravin-v-eu-farmari-se-brani-americane-nemusi-dodrzovat-stejne-regulace-471459

10. duben 2025

Teprve nyní byly zveřejněny výsledky dvanáctého ročníku mezinárodní vinařské soutěže Sakura Wine Awards 2025, která se uskutečnila na konci ledna v Tokiu. V letošním roce se do této přehlídky po několikaleté odmlce zapojili i vinaři z České republiky. Jejich vína získala hned několik prestižních ocenění.

Z celkem 31 přihlášených obdrželo medaili dvacet vzorků, z toho pět vín bylo oceněno medailí Silver, třináct medailí Gold a jedna Double Gold. Vzorek Bohemia Sekt Brut Prestige obdržel nejvyšší trofej Diamond Trophy.

Sakura Wine Awards platí za největší vinařskou soutěž v Asii. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 3962 vín ze 36 zemí světa.

Dále: https://www.novinky.cz/clanek/gastro-ceska-vina-ziskala-v-japonsku-hned-nekolik-oceneni-podavaji-je-tam-k-sushi-i-k-dalsim-specialitam-40516520

10. duben 2025

Všechny vzorky mléka vyšetřené na přítomnost viru slintavky a kulhavky byly negativní. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS). Alespoň jednou veterináři ve spolupráci s mlékárnami vyšetřili mléko z 56 z 57 testovaných farem v Jihomoravském kraji. Vzorek z posledního hospodářství budou odebírat dnes. Zdržení u poslední farmy způsobila změna mlékárny, do které farma dodává své mléko.

Dále zde: https://zemedelec.cz/veterinari-vysetrili-kvuli-slintavce-mleko-z-56-farem-vse-bylo-negativni/

9. duben 2025

Povinné přestavby obohacených klecí na prostornější voliérové chovy se v Česku do roku 2027 nestihnou, oznámila Českomoravská drůbežářská unie. Část vajec na trhu může chybět.

Česká republika si v roce 2020 jako jedna z mála zemí v EU schválila zákaz chovů nosnic v takzvaných obohacených klecích. Platit by měl od roku 2027. Nyní to však podle zemědělců vypadá, že se přestavby na halové chovy s větším prostorem pro slepice nemohou do tohoto data stihnout. Po tomto datu se tak vejce ze starých chovů nesmějí dostat na trh.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-drubezari-prestavby-se-nestihnou-muze-chybet-az-15-procent-vajec-273812

9. duben 2025

Nákup na velikonoční svátky se letos prodraží o deset procent. Pekárny chtějí zdražit a ceny táhnou vzhůru vejce i mléčné výrobky.

Oproti loňsku se zvedly zejména ceny vajec, másla a mléčných výrobků. To se promítlo i do ceny modelového velikonočního nákupu pro přípravu velikonočních pochoutek - beránka, kuřete s nádivkou a rumu. Loni nákup vyšel na 461 Kč, letos (podle cen ČSÚ z února) na 505 korun, tedy o deset procent víc.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-velikonoce-zdrazeni-273724

9. duben 2025

Ceny některých potravin v obchodech jsou poslední dobou nevyzpytatelné. Někde za hermelín zaplatíte bezmála dvojnásobek, zatímco litr značkového pomerančového džusu vyjde jako obědové menu v restauraci. Redakce iDNES.cz posbírala příklady nejvýraznějších rozdílů ve vybraných pražských obchodech.

Spotřebitelé na výrazné rozdíly v cenách upozorňují již delší dobu. Například oblíbený hermelín od značky Král Sýrů v jednom supermarketu stojí téměř dvojnásobek toho kolik v jiném.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/ceny-retezce-srovnani-potraviny.A250406_153628_test_Ichuc

8. duben 2025

Turecko ode dneška pozastavilo vývoz citronů, jejichž je významným celosvětovým dodavatelem. Uvádí to deník Hürriyet a specializované weby. Vláda to odůvodnila snahou zaručit dodávky pro domácí trh za přijatelné ceny poté, co velkou část úrody zřejmě zničily mrazy. Turecko je druhým největším dodavatelem citronů a limet do České republiky.

Další informace najdete zde: https://www.echo24.cz/a/HQGT8/zpravy-ekonomika-turecko-pozastavilo-export-citrusu

7. duben 2025

Ačkoliv se chovatelé v posledních týdnech obávají stále více slintavky a kulhavky, hospodářství se skotem stále decimuje jiná choroba – katarální horečka ovcí, tedy takzvaný bluetongue, modrý jazyk. Chovatelům zejména na západě a severu Čech v mnoha případech uhynuly desítky procent nově narozených telat nebo krávy telata potratily.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že chovatelé jsou v nezáviděníhodné situaci, živočišná výroba v celé Evropě čelí obrovskému tlaku. „Na Slovensku a v Maďarsku řádí slintavka a kulhavka, Polsko se stále potýká s ptačí chřipkou, Belgie řeší nemoc modrého jazyka a Chorvatsko africký mor,“ popsal nákazovou situaci. Navíc se v západní Evropě omezují chovy skotu, na trhu je tak napjatá situace s hovězím masem.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/modry-jazyk-kataralni-horecka-ovci-slintavka-a-kulhavka.A250406_190355_ekonomika_remy

7. duben 2025

Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala Františka Matese. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si.

Když už jsme u té Ukrajiny, výrobci si často stěžují na dovozy drůbeže za jiných podmínek produkce.
Od roku 2017, kdy šlo o dovozy 1 708 tun, se nám do loňska zvýšily dovozy na 7 560 tun, to je čtyřnásobek. Samozřejmě, že máme vyšší náklady, a nikdo to neřeší. Poslední audit výroby ze strany Evropské komise byl na Ukrajině před pěti lety, u nás jsou kontroly stále. V rámci obchodních norem tu máme také různé možnosti chlazení drůbežího masa. Chlazení drůbeže je v ČR prováděno výhradně vzduchem, případně vzduchem s mírným mlžením. Tento způsob chlazení je nákladnější než chlazení vodou, ale zaručuje vyšší kvalitu masa. Spotřebitel má záruku, že v ceně masa nekupuje vodu. V Polsku, kde se maso chladí ve vodní lázni, obsahuje maso více absorbované vody, při prodeji na hmotnost je to tak pro Polsko výhodnější. Chlazení ve vodní lázni je využíváno v řadě členských zemí EU, ale i v tzv. třetích zemích. Jde o hromadné chlazení ve vodní lázni, kde může docházet k mikrobiální kontaminaci. Do budoucna pak máme obavy z větších dovozů z Jižní, ale i Severní Ameriky, kde se může používat chlor k dezinfekci povrchu jatečných těl drůbeže, což v EU není povolené.

Celý rozhovor najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kurata-drubez-maso-ukrajina-dovoz-zuzana-slamova.A250406_180849_domaci_stud

6. duben 2025

Zmenšování velikosti nebo gramáže potravin přispívá k frustraci českých spotřebitelů, sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Povinnost pro výrobce viditelně označovat zmenšení balení by považoval za krok správným směrem.

Transparentní informování o změně balení podporuje také Potravinářská komora ČR, zároveň ale upozorňuje na to, že většina firem velikosti balení nemění, řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle Zemánka výrobci ke zmenšení přistupují v reakci na zvyšující se náklady nebo na preference spotřebitelů. Důvodem může být i snaha omezit plýtvání, rozšíření nabídky nebo podpořit zdravější stravovací návyky, dodal. "Nejedná se o systematický přístup ze strany potravinářů v Česku a většina společností velikosti balení nemění," podotkl Zemánek.

Zemánek chápe, že spotřebitelé zmenšení balení mohou vnímat jako neférové jednání, podotkl ale, že pokud by výrobek zdražil, mnozí zákazníci by si zboží nekoupili. Přesto považuje za klíčové lidi o změnách transparentně a jasně informovat. "Aby si mohli uvědomit, co za své peníze opravdu dostávají," řekl.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/svaz-zmensovani-baleni-frustruje-ceske-spotrebitele-zmeny-by/r~305ac17612c011f0b589ac1f6b220ee8/

5. duben 2025

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před dvěma lety sliboval mobilní aplikaci pro srovnání cen potravin. Na dotaz Novinek ministerstvo uvedlo, že s aplikací nepočítá. Řetězce do ní totiž prý nechtěly poskytovat informace o cenách. Podle Sdružení obrany spotřebitele ale není důvod se vzdávat tak snadno, stát může data získat i jinak.

Výborný o mobilní aplikaci pro srovnávání cen potravin mluvil koncem roku 2023. Inspiroval se tehdy příklady Řecka nebo Rakouska.

Od novinky si sliboval omezení růstu cen. Stát totiž nemůže regulovat ceny potravin, které tehdy prudce zdražovaly, ovšem díky aplikaci a srovnání cen by zákazníci mohli tlačit na obchodní řetězce, aby ceny tolik nenavyšovaly.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ministerstvo-slibovalo-aplikaci-pro-srovnani-cen-potravin-nakonec-zadna-nebude-40516044

 

4. duben 2025

V současné době je cena hovězího ořezu na dvojnásobku loňské ceny, hovězí přední je dražší téměř o polovinu. Slintavka a kulhavka může s cenami masa zamávat oběma směry, zatím se ale podle expertů neprojevila.

„Po dlouhé době loni spotřeba hovězího v Česku vyrostla, ale opět to spadne zpět. Bude to úplně nejdražší maso, které tady kdy pamatujeme,“ uvedl minulý týden pro SZ Byznys majitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík.

Také Potravinářská komora vydala svou „prognózu“. Dle ní by slintavka a kulhavka krátkodobě neměla s cenami zamávat. „Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ líčí mluvčí potravinářů Marek Zemánek.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-hovezi-maso-zdrazuje-delsi-dobu-slintavce-zatim-odolava-273290

4. duben 2025

Dosud přijatá opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky jsou podle zemědělců nedostačující. Agrární komora vyzvala vládu, aby spustila kontroly všech aut přijíždějících ze Slovenska. „Opatření se musí zpřísnit, protože pro české zemědělství by zavlečení této brutální choroby znamenalo vlastně kolaps celé živočišné výroby. Ceny všech druhů mas by šly prudce nahoru,“ přidává ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Více informací zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/slintavka-kulhavka-ekonomika-zemedelstvi_2504040010_elev

3. duben 2025

Letos v březnu byla na Slovensku potvrzena slintavka a kulhavka (SLAK) v několika ohniscích. Česká Státní veterinární správa (SVP) včera potvrdila nález dvou nových ohnisek v Maďarsku v obcích Dunakiliti a Darnozseli. V ohrožení jsou aktuálně i rakouské chovy. Ovlivní šíření viru ceny masa a mléka?

„V krátkodobém horizontu by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu. Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Vzestup cen by vycházel z nedostatku masa a mléka. Zemánek tvrdí, že některé země omezují chovy a tím začíná být například nedostatek hovězího masa reálný.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/04/03/dotkne-se-slintavka-a-kulhavka-v-okolnich-zemich-ceny-masa/

3. duben 2025

Čeští sněmovní i komunální politici se nedokážou shodnout na tom, zda a případně v jaké podobě by se mělo zavést zálohování plastových lahví a plechovek. To teď funguje v osmnácti zemích Evropské unie. Pokud stát nezlepší výsledky třídění, dopadnou na Česko evropská pravidla přísnější než návrh prosazovaný ministerstvem životního prostředí.

Politici řeší zavedení povinných záloh na nápojové obaly dlouhodobě, návrh rezortu životního prostředí schválila vláda již loni v říjnu. Zatím ale není jisté, jestli návrh legislativním procesem skutečně projde, protože se proti němu staví i někteří koaliční politici na sněmovní i komunální úrovni.

Více o zálohování v textu: https://denikn.cz/1620863/proc-politici-odmitaji-zalohovane-obaly-obavy-o-obecni-rozpocty-radi-cesko-na-chvost-evropy/

3. duben 2025

Nepřevážíme vzduch, systém funguje bez zádrhelů i překážek, říká Robert Jansen, který deset let vedl německé zálohování odpadu. Mluví o tom, jak Němci před dvaceti lety reagovali na zavádění systému zálohovaných plastových obalů, který teď v Česku marně hledá podporu i u vládních poslanců.

Evropská unie pro plastový odpad stanovuje cíle, které již léta plníme. Třicet procent recyklovaného materiálu z plastového odpadu dávno máme. Vysbíráme přes 95 procent materiálu. Na celém německém trhu projde naším systémem ročně asi dvacet miliard kusů v hodnotě pěti miliard eur (přes 125 miliard korun, pozn. red.).

Systém funguje bez zádrhelů i překážek. Proto si myslím, že byl nastaven perfektně. Na trhu dochází k určitým změnám, mluví se o obsahu recyklovaného plastu či o tom, komu materiál patří a jestli by se to do budoucna nemělo změnit.

Přesto bych neřekl, že má systém nevýhody. Je to prostě něco, s čím bylo třeba se vyrovnat a zahrnout to do odpadového hospodářství. A protože my jako operátor systému jsme neutrální, můžeme se efektivně starat o distribuci recyklovaného obsahu, tedy kdo co dostane, za férovou cenu.

Více zde: https://denikn.cz/1647124/spalovani-pet-lahvi-bychom-se-meli-vyhnout-zalohovani-funguje-perfektne-rika-dlouholety-sef-nemeckeho-systemu/

3. duben 2025

Potraviny v Česku zdražily za posledních zhruba pět let o třetinu. Je to v porovnání s ostatními evropskými státy příliš? A měl by stát na tento růst cen nějak reagovat? Zeptali jsme se odborníků.

Dana Večeřová
prezidentka Potravinářské komory

Podle posledních čísel zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat ceny potravin a nealkoholických nápojů za poslední tři roky zdražovaly ve všech zemích Evropské unie. Česko je ve srovnání tempa zdražování někde uprostřed.

Komora rozhodně není pro zavádění nějakého cenového stropu. Když ho před několika lety zavedli v Maďarsku, některé potraviny byly nedostupné a jiné naopak zdražily. Česko se naopak potýká se specifickým fenoménem, na který upozorňuje celá odborná veřejnost, i samotné supermarkety. Jde o přebujelé slevové akce. V ČR se v akcích prodává již více než 60 % zboží, v některých segmentech je to až 90 %. Je tedy jasné, že v mnoha případech je na zboží obchodníkem nasazena vysoká regálová cena, za kterou výrobek nikdo nekoupí, aby z ní mohla být poskytnuta vysoká sleva. A tyto přemrštěné regálové ceny pak výrazně zkreslují průměrnou cenu potravin v ČR.

Názory dalších respondentů najdete zde: https://www.penize.cz/nakupy/470041-zakrocit-proti-cenam-potravin-experti-vysvetluji-jak-je-na-tom-cesko-s-drahotou

3. duben 2025

Vejce, jejichž spotřeba na velikonoční pečení a barvení prudce narůstá, stojí aktuálně beze slev mezi sedmi a osmi korunami za kus. Většina domácností, jak dokazují i statistiky, si je ale kupuje právě ve slevách, s čímž obchodníci počítají. Podle aktuálních letáků se dá sehnat plato 30 vajec i za 140 korun, tedy kus za 4,3 koruny. Některé řetězce slevily na pětikorunu za kus. A v dalších letech se nedá se zlevněním počítat, právě naopak.

Od roku 2027 začne v Česku platit zákaz chovu nosnic v klecích. Přechodné období bude z hlediska cen kritické. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá na základě interního průzkumu svazu odhaduje, že na tuzemském trhu bude za dva roky chybět zhruba 15 procent vajec.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že alternativní technologie ustájení mají vyšší náklady na údržbu než klece.

Podle potravinářů si lidé nejspíš letos připlatí i za další velikonoční zboží, jako je pečivo. Podražily totiž jeho hlavní suroviny. Kromě vajec také kakao a čokoláda. Několik měsíců už rostou ceny mléka, pšenice i žita. V některých regionech podle Zemánka klesla výroba pšenice, například v Německu a ve Francii. „Nedostatek obilovin pro domácí spotřebu však určitě nehrozí. Zdražení se také projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy,“ uzavřel.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-vejce-velikonoce.A250402_172827_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

2. duben 2025

Češi mají vysokou důvěru v bezpečnost potravin na trhu, 84 procent dotázaných považuje prodávané potraviny za bezpečné. Vyplývá to z průzkumu společnost Perfect Crowd. Nicméně pětina z nich neví, jak správně s potravinami od okamžiku jejich zakoupení až po domácí zpracování zacházet. K zlepšení tohoto povědomí má pomoci letošní kampaň s názvem #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a v Česku ji zajišťuje odbor bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství.

Více zde: https://zemedelec.cz/pruzkum-cesi-maji-velkou-duveru-v-bezpecnost-potravin/

2. duben 2025

Košík skončil spolupráci s Kauflandem, který mu dodával privátní značky. Německé značky však vyměnil za francouzské. Šéf Košíku by také nebyl proti, pokud by se omezily akční ceny v řetězcích.

Loni zároveň Košík vystoupil z klasického kolotoče krátkodobých slevových akcí. Nahradil je množstevními slevami Multikup, kterými se inspiroval u Makra a které generují kolem 20 až 30 procent obratu. Podle Utěšila nová slevová politika zvyšuje marže a snižuje tlak na výrobní řetězec. Slevy totiž vydrží několik měsíců.

„Osobně si myslím, že by se kolektivně mělo udělat něco pro omezení slev. Do určité míry jsou nesmyslné, protože snižují transparentnost cen pro zákazníka a na druhé straně zvyšují nároky na celý dodavatelský a výrobní řetězec,“ myslí si ředitel Košíku Ivan Utěšil.

Některé slevy však podle něj mají své opodstatnění. Například akce kvůli výprodejům zboží nebo za účelem marketingové podpory nových produktů. „Možná že omezení slev třeba na 20 procentech celkového celkového obratu by dávalo smysl,“ uvažuje šéf Košíku.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-kosik-vymenil-nemecko-za-francii-potraviny-tam-pry-nakoupi-levneji-272918