Systém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na srozumitelném označování, zároveň unikl dokument, podle kterého se neplánuje žádné přímé kopírování již existujícího systému.
Podle mluvčího komory Marka Zemánka je hlavní a jedinou výhodou systému srozumitelnost stupnice. V této jednoduchosti se ale podle něj skrývá nebezpečí.
„Výpočet vůbec nezohledňuje obsahy mikronutrientů, které jsou nejčastější příčinou malnutric. Systém není schopen ani nijak odfiltrovat méně vhodné způsoby zpracování, při kterých vzniká řada rizikových látek anebo dochází ke ztrátám hodnotných vitamínů a minerálních látek,“ vypočítává.
Příkladem pak podle něj jsou doporučení systému ke konzumaci hranolků (tedy vlastně brambor, protože se nezapočítává domácí způsob úpravy), nebo rostlinných imitací mléčných výrobků, které v sobě mají mnoho aromat, barviv a stabilizátorů. Navíc loni se sáhlo k úpravě systému, který mléko a mléčné nápoje přeřadil z kategorie obecných potravin mezi nápoje.
„Plíživé vytváření kategorií potravin v rámci systému Nutri-Score naznačuje, že autoři začínají některé deficity systému vnímat. Smutným faktem však zůstává, že pod dohledem zdravotnických organizací stále v některých zemích bojují proti obezitě doporučováním hranolků a chipsů,“ uzavřel Zemánek.
Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potraviny-nutri-score.A250413_163112_eko-zahranicni_ven