Potravinářská komora České republiky


O podporu odbytu zvěřiny se snaží i státní lesnické podniky

Autor: ČTK

Datum: 12. 08. 2020

Praha 11. srpna (ČTK) - Po myslivcích spouští web na podporu odbytu zvěřiny státní lesnické podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR. Myslivci už dříve uvedli, že trh se zvěřinou prakticky zkolaboval, spustili tak stránky Pro zvěřinu. Státní podniky začaly maso nyní nabízet na webu Z lesa na stůl, prostřednictvím kterého si lidé mohou podle podniků koupit zvěřinu na 65 místech v ČR. Podle webu si ale budou muset spotřebitelé zvířata sami stáhnout z kůže.

Spotřeba zvěřiny v ČR dlouhodobě stagnuje kolem kilogramu na osobu a rok. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu šlo předloni o zhruba jeden kilogram, meziročně se spotřeba snížila o 11,2 procenta. "Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Myslivci letos za první pololetí odstřelili meziročně skoro o třetinu více divokých prasat. Podle údajů Státní veterinární správy poslali na vyšetření na parazitického svalovce vzorky z 94.896 kusů divočáků. Vyšším odstřelům nejspíš pomohl koronavirus.

"V době celoplošných opatření proti šíření koronaviru byla myslivost jednou z mála činností, kterou bylo možno vykonávat takřka bez omezení. Můžeme proto tedy předpokládat, že se to pozitivně promítlo i v počtech odlovených prasat," sdělil už dříve ČTK za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého mohla zafungovat i opatření ministerstva zdravotnictví, která lidem omezovala volný pohyb v krajině.

Prodeje masa z divočáků se podle myslivců prakticky zastavily spolu s koronavirem, který zavřel prodej zvěřiny v restauracích. Státní podniky budou nabízet kromě nejlevnějšího kančího také srnčí, jelení, daňčí nebo mufloní maso. Dále pak prodávají zajíce, koroptve nebo bažanty. "Zvěřina se prodává čerstvá a neopracovaná. Kusy masa jsou stále v kůži nebo peří a jejich dostupnost je nutné si nejprve ověřit a poté zamluvit pomocí objednávkového formuláře," uvádí se na webu. Například v Mimoni se dá nyní koupit kilogram kančího masa za 46 Kč, v Lipníku nad Bečvou-Libavé pak lidé zaplatí za malá prasata do 20 kilogramů za kilogram 30 korun.

drh snm

 


Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s


Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: foodnet@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3