Tisková zpráva 4. 6. 2021 – Potravinářská komora České republiky upozorňuje na možná rizika zavedení povinného jednotného systému značení výživových údajů na přední straně obalů. Veškeré výživové údaje na výrobku již jsou a jsou dostatečné. Mezi nejznámější prezentované systémy značení patří francouzský model Nutri-Score, který spotřebitelé označují jako nejjednodušší. To je současně jeho největší slabinou.
Hodnocení Nutri-Score je vypočítán pouze ze 7 parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Není brán ohled na velikost porce, nezohledňuje se vliv konzumovaného množství potraviny na zdraví. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat.
„Potravinářská komora České republiky velmi fandí všem potravinářům, kteří reformulují stávající výrobky, současně ale upozorňuje na rizika, kdy v honbě za lepším skóre mohou výrobci nahrazovat základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami, měnit složení pouze u sledovaných živin a preferovat náhradní sladidla na úkor cukru. Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročný pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí,“ shrnuje stanovisko komory Dana Večeřová.
V rámci strategie „Z farmy na vidličku“ nastavila Evropská komise řadu cílů v oblasti zajištění udržitelnosti potravinových systémů a přesun ke zdravějšímu životnímu stylu a harmonizace systému značení výživových hodnot na přední straně obalů potravin. Legislativní návrh značení chce komise předložit koncem roku 2022.
Cílem zavedení jednotného systému značení na přední straně obalů je zjednodušení a zrychlení orientace spotřebitele ohledně složení potravin z hlediska citlivých živin při každodenním nákupu. Stávající systém nutričního značení na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách považují výrobci i svazy z řad členů Potravinářské komory ČR za dostatečné a objektivní. Jedná se o povinné informace o výživových údajích na 100 g nebo na 100 ml výrobku. Je zde uvedena energie, tuky z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy z toho cukry, bílkoviny a sůl.
„Stávající systém značení na obalech výrobků považujeme za dostatečný. Návrhy na zavedení systému Nutri-Score lze naopak charakterizovat pouze jako vizuální změnu,“ upozorňuje na stanovisko Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec.
„Podle mého názoru stačí na obalu uvést tabulku výživových údajů a složení potraviny, tak jak se to uvádí již dnes. Doporučuji uvádět i obsah živin v jedné porci, ale je nutné definovat legislativně porci, v USA je toto zavedeno již desítky let. Je ale třeba edukace spotřebitelů,“ doplňuje Jana Dostálová, předsedkyně České potravinářské společnosti.
Tiskovou zprávu naleznete zde.
Kontakty pro média:
Potravinářská komora ČR
tisková mluvčí Helena Kavanová
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024
________________________________________________________________________________
Potravinářská komora České republiky plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů. PK ČR byla založena v r. 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce.