Potravinářská komora České republiky


V oplatkách a likéru bylo násobně více alergenů, zjistila SZPI

Autor: ČTK

Datum: 03. 03. 2020

Brno 2. března (ČTK) - Mnohonásobné překročení limitů pro alergenní látky odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v oplatkách z Bulharska a v čokoládovém likéru z Irska. Pro alergiky tak jde o velmi rizikové potraviny, proto je inspekce nařídila okamžitě stáhnout z prodeje a s prodejci zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce nachází pravidelně řadu potravin, které uvádějí obsah stopového množství různých alergenů, ale ve skutečnosti jich je v potravině mnohem více. Někdy o alergenu mlčí zcela.

Čokoládový likér s názvem Chocolate Irish Cream Liqueur s patnáctiprocentním podílem alkoholu se prodával v Lidlu, který odebral téměř 30.000 lahví dané šarže. Na etiketě bylo napsáno, že obsahuje stopy mléka. Laboratorní rozbor však potvrdil, že v likéru byla mléčná bílkovina v množství 21.699 miligramů na kilogram, přičemž limit stopového množství je 25 miligramů na kilogram.

Opatky z Bulharska se jmenovaly Prestige Hyper Classic, prodávaly se v řetězci Norma a jejich minimální trvanlivost byla do 21. prosince 2020. Na etiketě výrobce uvedl, že v oplatce mohou být stopy burských oříšků, jejich množství však odpovídalo 5843 miligramům na kilogram, limit stopového výskytu je přitom 25 miligramů. Arašídy přitom patří k jednomu z nejsilnějších alergenů. Oplatek řetězec odebral 9750 balení od dané šarže.

 


Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s


Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: foodnet@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3