Potravinářská komora České republiky


Výsledky 2. ročníku soutěže „Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

Autor: PK ČR

Datum: 24. 08. 2015

Dne 20. 8. 2015 byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku soutěže „Cena prezidenta PPK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.  Soutěž probíhala v termínu od 31. března do  31. srpna 2015 a mohly se do ní přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 20 společností s celkem 38 výrobky. Pro řádné přihlášení do soutěže bylo nutné dodat přihlášku, laboratorní analýzu výrobku nebo čestné prohlášení o výživové hodnotě výrobku a nakonec pro hodnocení také samotný výrobek. Ze soutěže byl vyřazen jeden výrobce, a to z toho důvodu, že jím přihlášené výrobky nesplňoval podmínky legislativy pro označování potravin.  O „Cenu prezidenta Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ se tak utkaly tyto společnosti: BEAS, a.s., BOHEMILK, a.s., CORAX Trading s.r.o.,  BONECO a.s., Denisa Hrušková, GOLDIM spol. s r.o., Hamé  s.r.o.,  Hukvaldská pekárna s.r.o.,  Karamelový sen s.r.o., Kitl s.r.o.,  Kofola a.s.,  LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.,  MADETA a.s.,  MASO UZENINY PÍSEK, s.r.o., Moravia Lacto a.s., POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s., SEMIX PLUSO, spol. s r.o., TIPAFROST, a.s. a Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice.

 

Hodnotící komise  byla složená z odborníků Potravinářské komory ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného ústavu mlékárenského, Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Mendelovy univerzity v Brně. Kritéria pro hodnocení soutěže byla již od počátku jasně nastavena. Inovativnost výrobku tvořila 30 %, výživová hodnota výrobku ve smyslu celkového profilu potraviny 30 %, senzorické vlastnosti 30 % a celkový dojem hodnotitele 10 %.

Nejlepšími inovativními potravinářskými výrobky pro rok 2015 se staly:

  • Kitl Syrob Bezový – Kitl s.r.o.
  • Hlavnická ricotta – Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
  • Ličenský Kardík ®– BEAS, a.s.
  • Opočenský jogurt (čokoláda-višeň, borůvka –ostružina, broskev-meruňka, jahoda) BOHEMILK, a.s.
  • Jihočeské Jerky z třeboňského kapra (natur, kořeněné)  – CORAX Trading s.r.o.
  • UGO Meloun, pomeranč, jahoda a UGO Okurka, jablko, citron  – Kofola a.s.
  • Roztíratelné máslo z Vysočiny – LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.
  • Fitness syrovátkový nápoj brusinka – MADETA a.s.
  • Hubertská štola – MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • Herold -  tvrdý sýr z Vysočiny – Moravia Lacto a.s.
  • Rakytníková zmrzlina vodová – TIPAFROST, a.s.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích 29. srpna 2015 za účasti významných hostů. Zástupci oceněných společností převzali certifikáty z rukou prezidenta Potravinářské a Agrární komory ČR Ing. Miroslava Tomana, CSc.

Každá ze společností navíc získá  voucher k účasti na mezinárodním veletrhu potravin a nápojů Anuga 2015, 10. – 14. 10.2015, Kolín nad Rýnem. Všechny výrobky, které byly do soutěže přihlášeny, budou prezentovány v rámci výstavní expozice Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny.

Rozhodnutí prezidenta 2015.pdf [287.17 KB]



Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s

Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: hlavata@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3